Neden kuşlara ihtiyacımız var ?
Kuşların olmadığı bir dünya hayal edebiliyor musunuz?
Edemezsiniz çünkü kuşlar, dünyadaki hemen hemen her habitatta bulunur. Nereye giderseniz gidin, hayvanları görmeseniz bile her zaman kuş ile ilgili bir kanıtı bulabilirsiniz.Ağaçkakanların ağaç kabuğunda gagaladığı delikler veya yuva kalıntıları gibi şeyler, kuşların varlığının göstergesidir. Bu hayvanların geride bıraktığı bu tür izler önemsiz görünse de, çoğu durumda kuşların faaliyetleri, yaşadıkları ekosistemler için büyük sonuçlar doğurabilir ve bu da onları çeşitli ekosistemlerin genel işleyişinde inanılmaz derecede önemli kılar.
Kuşlar,dünya ekosistemlerinin işleyişinde, insan sağlığını, ekonomiyi ve gıda üretimini ve milyonlarca diğer türü doğrudan etkileyecek şekilde önemli bir rol oynamaktadır.
Ekolojik olarak çok çeşitli olan kuşlar diğer omurgalı gruplarından daha iyi bilinir. Kuşlar, zararlıları yutar, çiçekleri döller, tohumları dağıtır, leşleri temizler, besinleri döndürür ve diğer türlere fayda sağlayacak şekilde çevreyi değiştirir.
Kuşlar ayrıca dünya çapında milyonlarca insan tarafından gözlemlenmekte, beslenmekte ve sanatsal ve manevi ilham kaynağı olarak kullanılmaktadır. Yine de kuşların ekonomik önemi geniş ölçüde takdir edilmemiştir ve kuşların ekolojik rollerinin insan toplumuyla ekonomik ilişkisi daha da az anlaşılmıştır. Kuşlar tarafından sağlanan hizmetlerin ölçülmesi, ekosistemler ve bunlardan yararlanan insanlar için önemini anlamak açısından çok önemlidir.
Kuşlar, ekosistem sağlığına bu kadar önemli bir şekilde katkıda bulunarak insanlara bir dizi doğrudan fayda sağlayabilir. Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan bir çalışma olan Milenyum Ekosistem Değerlendirmesi, bu tür hizmetleri tanımlamak için “ekosistem hizmetleri” terimini icat etti. Bu değerlendirmeye göre, ekosistem hizmetleri geniş olarak tanımlanmış dört kategoriye ayrılıyor ve dünya genelinde kuş çeşitliliğini araştırırken, kuşların faaliyetlerinin bunların her birinde hizmet sağladığı birçok yol buluyoruz.
Destek Hizmetleri
Bu kategorideki eylemler, besin döngüsü ve toprak oluşumu gibi diğer tüm ekosistem hizmetlerinin üretilmesi için gerekli olan eylemlerdir.Kuşlar, birçok habitatta belgelenen besin döngüsü yoluyla bu hizmetlere yardımcı olabilir. Kuşlar, faaliyetleri farklı habitatlara yayarak besin maddelerini bir yerden başka bir yere taşıyabilir, bu özellikle bitki büyümesinin besin bulunabilirliği ile sınırlı olduğu yerlerde önemlidir. deniz kuşlarının bulunduğu adalarda, kuşların bulunmadığı adalardakilere göre daha uzun ve daha hızlı büyüyen ve çok daha üretken bitkiler vardı.
Tedarik Hizmetleri
Tarımsal sistemlerde, kuşlar, zararlıların düzenlenmesi yoluyla da faydalı olabilir. Kuşlar yüksek proteine ihtiyaç duyarlar ve bunun çoğunu doğada zararlı böçek ve tırtılları yiyerek yaparlar.Böylece pestisit ihtiyacını ortadan kaldırabilir, çiftçilerin parasından tasarruf edebilir ve potansiyel olarak tehlikeli kimyasalların uygulanmasını önleyebilir. Benzer şekilde, tarım arazilerinin etrafında yırtıcı kuşların yapay tüneklerin kullanılması, mahsullere zarar verebilecek kemirgenleri avlayan yırtıcı kuşların sayısını artırabilir. Kuşlar ve hayvanlar arasındaki karşılıklı ilişkiler de insanlara faydalı olabilir. Pek çok kuş, sığır gibi çiftlik hayvanlarının üzerine tüner ve üzerlerinde yaşayan böcekleri yiyerek hayvanlara ve dolayısıyla insanlara hizmet ederler .
Düzenleme Hizmetleri
Bu kategoride, ekosistem süreçlerinin düzenlenmesinden elde edilen faydaları gruplandırıyoruz. Kuşlar, birçok ekosistemde ölü hayvanların karkaslarını ortadan kaldıran önemli çöpçülerdir. Akbabalar muhtemelen bunun için en iyi bilinenler olsa da, birçok kuş türü, mevcut olduğunda bu besin kaynağını fırsatçı bir şekilde temizler. Kuşların düzenleyici hizmetler sunabilmesinin bir başka yolu da orman büyümesini teşvik etmektir. Bu insanlar için önemlidir çünkü ormanlar karbonu tutabilir ve iklim değişikliğine katkıda bulunacağı atmosfere girmesini önleyebilir. Kuşlar bu görevi, yiyecek arama sırasında bitki tohumlarını dağıtarak yerine getirebilirler. Bir bitkiden bir tohum veya meyve toplayıp onunla uçtuklarında, sonunda tohumu filizlenebileceği başka bir yere naklederler. Bu davranış, birçok bitkide tohum dağılımı için önemli bir mekanizmadır ve tohumları yayarak belirli bir alandaki bitkilerin genetik çeşitliliğini artırabilir. Kuşlar, ağaçların tohumlarını çimlendirerek ormansızlaştırılmış arazilerin yeniden ağaçlandırılmasına katkıda bulunabilir ve bu da restorasyon maliyetlerini azaltabilir. Yapılan çalışmalarda İsveç’teki meşe ormanlarında, meşe rejenerasyonunda alakargaların tohum dağıtma hizmetlerinin tahmini maliyeti olarak hektar başına 9.400 dolar hesaplanmıştır.
Kültür Hizmetleri
Son kategori kültürel hizmetlerdir ve diğerlerinden biraz farklıdır çünkü daha soyuttur ve daha az maddi fayda içerir. Mahsul verimi veya su arıtma gibi daha somut şeylerin aksine, kültürel kategorideki hizmetler, ruhsal zenginleştirme ve doğanın takdiri gibi şeyleri içerir.Bu kategorideki hizmetlere bir örnek, bir gelir kaynağı olarak ekoturizmi teşvik etmek için kullanılabilecek kuş gözlemciliğidir. Birçok doğa merkezi ve kar amacı gütmeyen çevre kuruluşu, ziyaretçileri kuş gözlem turlarına alarak gelir yaratmaktadır. Bu tür etkinlikler, doğayı takdir etmeyi teşvik etmek için öğrencileri ve çocukları açık havada tanıtmak için de kullanılabilir.
Kuşların ekolojik rolleri ve dolayısıyla ekosistem hizmetleri, birçok ekosistemin sağlığı ve insan refahı için kritik öneme sahiptir. Kuş hizmetlerini dikkatli bir doğa tarihi araştırması yoluyla anlayarak ve değerlendirerek, kuşların azalmasının ve neslinin tükenmesinin çevresel sonuçlarını daha iyi değerlendirebilir ve bu bulguları halka ve politika yapıcılara iletebilir, böylece kuşların ve yaşam alanlarının korunması için halkın desteğini daha da artırabiliriz.
Alıntı
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221610821753361&id=1037913275