ORMANCILIK MESLEK YÜKSEK OKULLARI NEDEN VAR?
Ülkemizde 2020 yılı itibarı ile 40 a yakın Ormancılık Meslek Yüksek Okulu ve bu okullarda her yıl eğitime başlayan yaklaşık 1700 öğrenci var. Fakat bu gençlerin okullarını bitirdikten sonra istihdam edileceği alanlar oldukça sınırlı. Hatta daha net olursak OGM ve DKMP haricinde hiçbir özel yada devlet kurumunda çalışma imkanları maalesef yok. Her yıl 1000 in üzerinde mezun veren bu okullardan mezun olan gençler, eğitimini aldıkları branşlara ait iş bulamamakta ve hayata sırf okudukları okul nedeniyle 1-0 geride başlamaktadırlar.
Maalesef bu bölümlerden mezun olan gençleri kimse üniversite mezunu olarak kabul etmemekte, Ogm ve Dkmp harici hiçbir resmi yada özel kurumlarda iş imkanı sağlanmamaktadır. Ormancılık okullarından mezun olan bu gençlerin tek istihdam alanı olarak sadece Orman Bakanlığı kalmaktadır.
2020 yılı içinde her ne kadar 2700 Sözleşmeli Orman Muhafaza Memuru alımı yapılmış olsa da, bu sayının en az beş katı fakülte mezunu genç, hala son bir umutla OGM ve DKMP den gelecek bir alım ilanını beklemektedir.
Bizler bu gençleri birer Orman Muhafaza Memuru adayı olarak görmekte ve o yönde istihdam edilmelerini savunmaktayız. Bu yüzden de bu arkadaşlarımızın, her yıl hizmet alımı şeklinde yapılan damga-mesaha ve diğer ormancılık işlerinde çalıştırılması gerektiğini ve hizmet alımlarında “ORMANCILIK BÖLÜMLERİNDEN MEZUN OLMAK” şartının getirilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz. Nasıl ki danışman mühendisler diplomaları ile bu işlerde istihdam ediliyorsa, ölçme ve numaralandırma işlerinde de bu işin teorik olarak eğitimini alan Ormancılık bölümlerinden mezun olan bu arkadaşların da OGM bünyesinde istihdam edilmesi gerekmektedir.
Dernek ve sendikalardan bu gençler hakkındaki beklentimiz, damga ve mesaha işlerinin özelleştirilmesi kapsamında yapılacak olan hizmet alımlarında ormancılık mezunu bu gençlerin çalıştırılması şartının şartnamelere eklenmesidir. Nasıl ki bu işlerde Orman Mühendisi şartı varsa (ki Orman Mühendisleri büro açma ve özel çalışma imkanlarına sahip iken, bu çocukların aldıkları diplomalar ile özel işlerde çalışma imkanları maalesef yok) Orman Muhafaza Memurları için de aynı şart eklenmelidir. Yarın bir gün kurumun ihtiyaç duyacağı personel için de kurumun elinin altında yetişmiş, kendini yetiştirmiş eleman olacağından, kuruma olan adaptasyon ve eğitim sürecinin kısalacağı ve aksaklıklara meydan verilmeden ormancılık faaliyetlerinin devamlılığına fayda sağlayacağı aşikardır.
OMMB Platformu olarak bu gençlerin 2021 yılı içerisinde yapılacak hizmet alımlarında değerlendirilmelerini talep ediyoruz. Tüm sendikalardan ve özellikle de Orman Muhafaza Memurları ve Emeklileri Derneğinden bu gençlere ve mesleğe sahip çıkmalarını bekliyoruz.
OMMB Platformu olarak bu talebimizin takipçisi ve her platformda savunucusu olmaya devam edeceğiz.
OMMB Platformu