AĞAÇ VE SU
Ağaçlar ve yağmur suyu.
Ağaçlara inen yağmur damlaları asla yere çarpamaz. Ağaçlar önemli miktarda yağmura müdahale ediyor .Bir yaprak veya dal tarafından ele geçirildikten sonra, yağmurun birazı buharlaşır, birazı da ağacın gövdesinden aşağı akar ve toprağa sızar. Toprak su depolamak için en iyi yerdir.
Ağaçlar suyu yavaşlatır ve toprağa sızma şansı verir.Ağaçlar su döngüsünün bir parçasıdır ve yeşil altyapının çok etkili bir bileşeni olabilir. Ancak, yerel yönetimlerin sayılara ihtiyacı vardır. Ağaçlar ne kadar yağmuru keser ve ne kadar yağmur tutulur?
ABD’de Kuehler ve meslektaşları bu cevaplar için çeşitli akademik literatürü incelediler. İnceleme çalışmaları Ecohydrology dergisinde yayınlandı .Kuehler, “Yeşil altyapının bir parçası olarak kent ormanları hakkında bilgi aradık” ve “Sistemin üç ana bileşeni su tutma, toprağa sızma ve topraktan terleme hakkında da araştırma yaptıklarını ” belirtiyor..
Su tutma, sızma ve terleme birlikte, yağmur hacmine ve yoğunluğuna bağlı olarak bir şehrin yıllık yağmur suyu akışının yüzde yedisini azaltabilir. Yağmurlar kısa ve düşük yoğunluklu olduğunda etki en büyüktür.
Otopark gibi açık, geçirimsiz yüzeylere dikilen ağaçlar yağmur suyu akışını yüzde 20’ye kadar azaltabilir.
Ağaların tepe çatıları ve gövdeleri toplam yağışın yüzde 15’ini yakalayabilir ve depolayabilir.
Tahmini ağacın tepesinin en geniş kısmının 10 metre olduğunu varsayar isek büyük bir ağaç 1.500 litre su alabilir ve tutabilir. Bir park yerinin yağmurdan su üretiminin yüzde 75’ine kadarı ağaç terlemesinden kaynaklanmıştır.
Ağaçlar biraz su yakalayıp saklasa da, toprak en iyi depolama alanıdır. Toprağın ağaç gölgelik örtüsünden daha fazla yağmur suyu depolaması sağladığı iyi biliniyor. Ağaçlar kentsel su havzalarına daha doğal hidrolojik süreçler getiriyor. Ağaç kökleri toprağı koşullandırır. Kökler, toprakların yağmur suyun akışını yavaşlatmasına, depolanmasına ve sızdırasına yardımcı olur.
Kent ağaçlarının başka birçok faydası da var. Ağaçlar hava kalitesini artırmaya, ev ve iş değerlerini artırmaya ve toplulukları yaşanabilir hale getirmeye yardımcı olur. Ağaçlar ayrıca yaban hayatına yiyecek ve barınak sunar ve ağaçlar ve diğer yeşil alanlar insan sağlığının korunmasına yardımcı olur
Yapılan bu araştırma yağmur suyu yöneticileri ve tasarım mühendislerine daha fazla bilgi sunabilir. Orman sistemlerinin bir şehre ne kadar potansiyel fayda sağlayabileceğini artık biliniyor. Doğal kaynaklarımızı büyümesine engel olmaktan ziyade doğru olarak kullanabilirsek, içme suyu arıtma maliyetlerini düşürebilir, elektrik faturalarını düşürebilir, hava kalitesini artırabilir ve arazilerimizin değerlerini artırabiliriz.
AYHAN KÜYÜK